29.05.2015.

Osam prijedloga NVO u finalnoj selekciji

Od pristigla 24 prijedloga na konkurs Pivare „Trebjesa“ kojim se bira najbolji ekološki projekat nevladnih organizacija, ukupno osam izabrano je, ocjenama žirija, za naredni krug i finalnu selekciju.

Žiri u sastavu: Damira Kalač (novinar i ekološki aktivista), Aleksandar Dedović (direktor Alfa centra, NVO koja je pobijedila na prethodnom konkursu), te predstavnici Pivare “Trebjesa” Predrag Radulović i Natalija Milić, izabrao je osam projekata vodeći se kriterijumima aktuelnosti i kvaliteta, a posebno brojem ciljnih grupa i načinom njihovog uključivanja.

Priliku da bude izabran za najbolji ekološki projekat, ima jedan od navedenih predloga: “Čistija svijest za čistiji vazduh” NVO Da zaživi selo (Pljevlja), “Zelenija i bogatija dvorišta cetinjskih škola” NVO My Way-Moj put (Cetinje), “Otpad jednog čovjeka je blago drugog” NVO Green Home (Podgorica), “Čistije, ljepše, korisnije”projekat Društva mladih ekologa Nikšića, “Unaprjeđenje zaštite, valorizacije i promocije Trebjese i Gorice, prirodnih simbola Nikšića i Podgorice”, koji je predložio Ekološki pokret Ozon (Nikšić). Među pristiglim predlozima u užem krugu našli su se i „Jama bez otpada-zaštita izvorske vode” NVO Biospeleološko društvo (Podgorica), “Repopulacija endemskih salmonidnih ribljih vrsta” kao predlog NVO Za vode Podgorice i projekat “Unaprjeđenje rada i promocije botaničke bašte i park šume Dulovine-Kolašin” NVO Natura (Kolašin).

Pivara “Trebjesa” realizovala je od 2011. godine tri konkursa za izbor najboljih ekoloških projekata, čime je u rješavanje konkretnih ekoloških izazova, prepoznatih upravo od NVO sektora, do sada uloženo 30.000 eura.