Istorijat Trebjese

trebj

Nikšićko Pivo je baštinik bogate tradicije pivarstva u Nikšiću, koja  seže do 1896. godine kada je preduzetni vizionar Vuko Jankov Krivokapić, uz blagoslov Knjaza Nikole, osnovao prvu pivaru pod imenom “Onogošt”. Materijalna sredstva za ovaj rizičan poduhvat obezbijedio je Vukov otac, Janko, imućan domaćin. Knjaz Nikola dao je Krivokapiću saglasnost za podizanje prve fabrike bire u Crnoj Gori i istovremeno ga oslobodio carine na uvezenu opremu, sirovine i dažbine na pivo.

Pivo iz Vukove proizvodnje brzo je sa trona skinulo medovinu koja je do tada bila omiljeno piće Crnogoraca, a vec junu 1900. godine, Knjaz Nikola je Krivokapića odlikovao Zlatnom medaljom za revnost.

Ipak, Vuko i njegov otac Janko, zbog teškoća u poslovanju, morali su se udružiti sa trojicom poznatih privrednika, kojima su 1902. godine ustupili tri četvrtine vlasništva, za 76 hiljada kruna. Pivara je 1909. godine pretvorena u akcionarsko društvo Crnogorska pivara „Onogošt“, sa osnovnim kapitalom od 250 000 perpera, podijeljenih na 2 500 akcija.
Zbog potreba tržišta, jedan broj nikšićkih trgovaca i zanatlija odlučuje da 1908. podigne novu Pivaru, čije se ime “Trebjesa” održalo do danas uprkos burnim istorijskim mijenama.
Trudom i znanjem generacija iskusnih pivara stvoren je beskompromisan kvalitet, zahvaljujući kojem je Nikšićko Pivo odavno prešlo granice regiona i postalo najprepoznatljiviji brend iz Crne Gore. U svako bure, flašu, kriglu ili limenku Nikšićkog pretočena je i istorija razvoja privrede jedne zemlje, od najranijih početaka do savremenih tokova i vizija za budućnost.

Prvo međunarodno priznanje za kvalitet proizvoda, dobijeno je davne 1932. godine u Parizu, kada je „Trebjesa“ odlikovana Poveljom grada Pariza, Zlatnim krstom i Zlatnom medaljom, a u narednim godinama uslijedilo je više od 70 priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Vjerno korijenima i otvoreno prema svima, Nikšićko Pivo je danas dio velike svjetske pivske porodice pod okriljem kanadsko-americke kompanije “Molson Coors Brewing Company”. Iskusnim pivskim znalcima, gdje god se oni nalazili, svaka kap Nikšićkog donosi uživanje u autentičnom, savršeno balansiranom ukusu i trenucima istinskog opuštanja.