02.10.2021.

PARK ŠUMA TREBJESA BOGATIJA ZA 710 STABALA

Park šuma Trebjesa bogatija je za 710 stabala drveća, zasađenih u zajedničkoj akciji zaposlenih Pivare „Trebjesa“ i članova NVU „Putevima predaka“. Akcija sađenja realizuje se u okviru Nikšićko Green platforme, a volonteri su danas posadili 700 stabala smrče i 10 lipa.

„Ako znamo da jedno odraslo stablo stvara dnevnu količinu kiseonika za dvije do deset osoba, onda shvatamo vrijednost svakog posađenog drveta. Zato nam je drago što smo, u saradnji sa partnerima iz NVU „Putevima predaka“, i ove godine ozelenili park šumu Trebjesa, koja je jedno od najdražih izletišta Nikšićana. Danas posađena stabla samo su dio našeg ukupnog pozitivnog ekološkog otiska“, poručila je Natalija Đordan, menadžerka korporativnih poslova u Pivari „Trebjesa“.

Ana Petrović Njegoš iz NVU „Putevima predaka“ podsjetila je da je ovo udruženje osnovano s ciljem unapređenja ekološkog statusa Crne Gore. „Naše udruženje prepoznalo je lokalitet Trebjese kao ekološku oazu i značajno mjesto za naše sugrađane. Zbog toga smo usmjerili svoj volonterski rad na uređivanje park šume Trebjesa, posebno kroz pošumljavanje i ozelenjavanje. Samo kroz današnju akciju, zajedno sa zaposlenima iz Pivare i volonterima Crvenog krsta Nikšić, kojim dugujem posebnu zahvalnost, ozelenili smo Trebjesu sa 710 sadnica, a slične akcije nastavićemo i u narednom periodu“, navela je Petrović Njegoš.

Na prostoru park šume Trebjesa prisutno je više od 200 zeljastih i 40 drvenastih vrsta, od čega je dosadašnjim istraživanjima utvrđeno postojanje 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva. Trebjesa je od kraja 2000. godine opštinskom odlukom stavljena pod zaštitu kao Posebni prirodni predio.