13.10.2020.

PIVARA „TREBJESA“ SMANJILA POTROŠNJU VODE, ENERGIJE I EMISIJE CO2

Pivara “Trebjesa” smanjila je u prethodnom periodu ukupnu potrošnju vode, energije i emisiju ugljen dioksida (CO2), pokazujući na taj način punu posvećenost čuvanju resursa i održivom poslovanju. 

U prošloj godini Pivara je upotrijebila 12 odsto manje vode po litru proizvedenog piva u poređenju sa 2015. godinom, balans potrošnje i proizvodnje tečnog ugljen dioksida poboljšan je za oko osam odsto, a emisija CO2 gasova smanjena je 14.9 odsto ili 593 tone.

Uz smanjenje emisije CO2 i navedene uštede u potrošnji vode, koja je ključni resurs za Pivaru „Trebjesa“, kompanija je u prethodnom periodu izgradila i sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Održivost je visoko i na listi prioriteta Molson Coors Beverage Company, u okviru koje posluje Pivara „Trebjesa“. Molson Coors Beverage Company svoje „Ciljeve održivosti“ organizovala je kroz tri stuba: promovisanje odgovornog konzumiranja alkohola, postizanje efikasnosti „od zrna do čaše“ i tzv. održivog pivarstva, kao i kroz podršku dobrobiti zaposlenih i zajednica u kojima posluje kompanija.

U skladu s tim, zajedno sa ostalim članicama Molson Coors Beverage Company, Pivara “Trebjesa” i ovog septembra je, sedmu godinu za redom, obilježila mjesec “Našeg pivskog pečata” – posvećen upravo društvenoj odgovornosti i održivosti.

U mjesecu „Našeg pivskog pečata“ zaposleni Pivare zajedno sa NVU Putevima predaka posadili su 500 stabala drveća u park šumi Trebjesa. Zaposleni su prikupljali i garderobu i odjeću koja će, u saradnji sa Crvenim krstom, biti podijeljena najugroženijim domaćinstvima sa teritorije opštine Nikšić. Kompanija je u saradnji sa Upravom policije realizovala kampanju bezbjednosti u saobraćaju “Kad pijem ne vozim”.