30.03.2018.

Počela realizacija projekta „Umjetnost reciklaže“

Divlje deponije u Nikšiću će uskoro biti snimljene VR tehnologijom i prezentovane sugrađanima u sklopu projekta „Umjetnost reciklaže“, koji realizuje NVO TNT, a finansira Pivara „Trebjesa“. Ovaj projekat ima za cilj doprinos razvoju svijesti i odgovornosti o potrebi aktivnog uključivanja građana u zaštitu i unapređenje životne sredine.


Uvod u projekat napravljen je organizacijom javne tribine „KreaKtivna ekologija – šta (ne)radiš za svoju okolinu“. Učesnici tribine, dugogodišnji ekološki aktivisti kroz promociju reciklaže, upcycling-a, građanskih akcija, oslikali su trenutnu sliku eko umjetničkog aktivizma u Crnoj Gori.
Na tribini su pored organizatora i predstavnika Pivare „Trebjesa“ govorili i Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta „Ozon“, novinarka i aktivistkinja Damira Kalač, predstavnik Društva mladih ekologa Nikšić Miodrag Karadžić, profesor na podgoričkom Fakultetu vizuelnih umjetnosti Nikola Simanić i režiser i aktivista iz Podgorice Mladen Ivanović. Nakon javne tribine u Sali KUD-a Zahumlje, publika je imala priliku da vidi Ivanovićev kratki ekološki dokumentarac „Godovi“.
Paralelno sa ovim aktivnostima, pokrenut je internet kviz www.pubkvizskladiste.me, u kojem posjetioci kroz edukativan i zabavan kviz mogu naučiti više o reciklaži, problemima vezanim za otpad i nekim načinima za njihovo rješavanje.
Virtuelni svijet biće povezan sa realnim kroz eko kviz, koji će biti organizovan u maju u klubu Floyd. Svi zainteresovani će moći da učestvuju u eko kvizu „Skladište“ i osvoje vrijedne nagrade.
Projekat „Umjetnost reciklaže“ pobijedio je na 6. godišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“ za najbolje ekološke projekte NVO sektora.