16.05.2017.

Postavljena prva parkirališta za bicikla

Sve velike pobjede počinju malim koracima. U saradnji sa nevladinom organizacijom Biciklo.me i mi smo počeli izgradnju biciklističke infrastrukture u Nikšiću, i to postavkom četiri parkirališta sa 28 parking mjesta za bicikla. Na ovaj način počela je prva faza projekta „Velonik“, koji je izabran kao najbolji ekološki projekat na našem konkursu za NVO.

Parkiralista

Prva parkirališta postavljena su na atraktivnim lokacijama u gradu – ispred Filozofskog fakulteta, Doma zdravlja, Tehnopolisa i unutar kompleksa Opšte bolnice. Još osam gradskih lokacija postaće u narednim danima mjesta za bicikliste, a ukupan broj parking mjesta koje će biciklisti iz Nikšića dobiti u sklopu projekta je 100.

Nakon postavljanja parkirališta, u Tehnopolisu je održana tribina “Nikšić kao biciklistički grad: planovi i izazovi”. Na tribini su predstavljena pozitivna iskustva velikih gradova, ali i lekcije naučene u Podgorici, koja je u poslednje dvije godine značajno razvila biciklističku infrastrukturu. Učesnici tribine poslali su poruku da planiranje treba da bude najvažniji korak u izgradnji biciklističke inftrastrukture, te da korisnike treba uključiti u proces od samog početka.