03.06.2018.

Svirka na instrumentima od otpada

Najpoznatiji eko-frendli bend Trashbeatz, koji muziku stvara na instrumentima napravljenim od otpada, u sklopu svoje evropske turneje nastupio je ovog vikenda u Nikšiću.
Obučeni u bijele kostime, sa naočarima za sunce i gas maskama, kojim upozoravaju na posljedice propadanja ozonskog omotača, momci iz ovog benda stvaraju muziku od otpada i šalju poruku da moramo početi da brinemo o našoj i budućnosti naše planete.


Dvije polusatne svirke – na platou ispred hotela Onogošt i ispred bara Propaganda – oduševile su Nikšićane, koji su se u velikom broju skupili da isprate ovaj nesvakidašnji spektakl.
Većina instrumenata na kojim sviraju su od metala i plastike: stari radni sto je iskorišćen kao okvir za instrumente, tu su takođe kolica, plastične cijevi iz jedne propale fabrike, šerpe, plastična ambalaža.
Trashbeatz postoji 15 godina i veoma su popularni u Belgiji i Holandiji, gdje drže ekološke radionice i nastupaju na velikim muzičkim festivalima.
U Crnu Goru su došli na poziv NVO TNT, koja je sa svojim projektom pobijedila na godišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“ za najbolje ekološke projekte nevladinih organizacija.