23.12.2016.

Velonik najbolji projekat

Projekat „Velonik“, koji ima za cilj popularizaciju biciklizma u Nikšiću, pobjednik je ovogodišnjeg konkursa kojim Pivara „Trebjesa“ traži najbolje ekološke projekte, predložene od strane nevladinih organizacija.

Velonik najbolji projekat

Projekat je predložila NVO Biciklo.me, koja se popularizacijom biciklizma već nekoliko godina veoma uspješno bavi u Podgorici.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je popularizacija korišćenja bicikla kao vida rekreacije, ali i prevoznog sredstva, kako bi se smanjila emisija izduvnih gasova automobila i saobraćajne gužve i time doprinijelo čistijem vazduhu u gradu. Biće postavljeno 100 parkirališta za bicikla na ukupno deset lokacija u Nikšiću, koje će biti izabrane u dogovoru sa Opštinom. Uz brojne edukativne aktivnosti, aktivaciju studenata kroz akciju „Biciklom do faksa“ i promotivnu biciklističku vožnju poznatu pod nazivom Critical Mass, uticaće se na građane Nikšića da intenzivnije koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Izborom najboljeg projekta završeni je peti konkurs Pivare „Trebjesa“ za NVO. Tokom pet godina ukupno 68 projekata iz skoro svake crnogorske opštine tražilo je svoju šansu na ovom konkursu, što pokazuje povjerenje civilnog sektora u transparentnost konkursa, ali i Pivaru, kao kompaniju koja želi saradnjom da poboljša ekologiju u lokalnim zajednicama.