24.09.2013.

Za projekat “Reciklaža nije blamaža” 10.000 EUR

Pivara i NVO ALFA Centar edukuju građane o reciklaži

Nevladina organizacija ALFA Centar iz Nikšića sa projektom “Reciklaža nije blamaža” pobijedila je na trećem konkursu Pivare “Trebjesa” za finansiranje najboljih ekoloških projekata. Projektom je predviđeno da se kroz informisanje, praktičnu reciklažu i postavljanje “zelenog ostrva” u gradu smanji količina nagomilanog otpada u Nikšiću, a navedene aktivnosti finansiraće Pivara sa 10.000 eura.

O najboljem projektu odlučivao je stručni žiri u sastavu Bosiljka Vuković Simonović, šefica Odjeljenja za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Miodrag Karadžić, izvršni direktor NVO Društvo mladih ekologa Nikšić i dva predstavika Pivare “Trebjesa”. Vodeći se kriterijumima aktuelnosti i kvaliteta, stručnosti koordinatora i ključnih lica, broja ciljnih grupa i načina njihovog uključivanja, kao i saradnjom u realizaciji projekta sa drugim subjektima, žiri je, od pristiglih sedam, projekat ALFA Centra ocijenio kao najbolji.

“Posebno mi je zadovoljstvo što smo ove godine u žiriju imali i člana Ministarstva održivog razvoja i turizma, što je potvrda da su i institucije sistema prepoznale ovaj način saradnje između Pivare i NVO sektora kao kvalitetan. Zdrava životna sredina potreba je svih nas, zbog čega je neophodna saradnja što više subjekata, kako bismo doprinijeli očuvanju prirode koja nas okružuje”, saopštila je na konferenciji za medije Natalija Milić, menadžer korporativnih poslova u Pivari “Trebjesa”.

Miodrag Karadžić, izvršni direktor Društva mladih ekologa i član žirija ocijenio je da je žiri imao veoma težak zadatak. “Kao pobjednik prošlogodišnjeg konkursa, mogu da kažem da je i ove godine NVO sektor identifikovao prave probleme i ponudio prave načine za rješenje. Vjerujem  da je kolegama iz NVO sektora, kao i meni, zadovoljstvo da učestvuju na ovako transparentnim projektima kojim Pivara “Trebjesa” na najbolji način gradi partnerstvo sa civilnim sektorom“.

U ime ALFA Centra prisutne je pozdravio izvršni direktor Aleksandar Dedović, koji se zahvalio Pivari na ukazanom povjerenju za realizaciju projekta.

Koordinator projekta “Reciklaža nije blamaža” Dražen Vujović rekao je da građani Nikšića nijesu dovoljno upoznati sa pojmom reciklaža, zbog čega i ne žele da se bave tim pitanjem u svakodnevnom životu. “Glavni cilj ovog projekta je da se kroz informisanje i praktičnu reciklažu grad očisti od nagomilanog otpada koji se može reciklirati, i da na taj način otpad pretvorimo u sirovinu. ALFA Centar će kroz ovaj projekat poboljšati odnos građana, naročito mladih, prema jednom od najvažnijih ekoloških problema u Nikšiću i uticati na smanjenje količine plastičnog i aluminijskog otpada u gradu”, naveo je Vujović.

Projekat “Reciklaža nije blamaža” biće realizovan od oktobra do kraja marta naredne godine u Nikšiću.