24.06.2014.

Završna aktivnost mjeseca bezbjednosti u saobraćaju

Screen Shot 2015-10-06 at 09.49.12

Završna aktivnost u okviru kampanje bezbjednosti saobraćaja “Kad pijem, ne vozim” danas je realizovana na centralnom gradskom trgu u Podgorici, upotrebom takozvanih “pijanih naočara” koje simuliraju stanje organizma pod dejstvom određene količine alkohola. Kampanju usmjerenu na podizanje svijesti građana o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa sproveli su tokom prethodnog mjeseca Uprava policije Crne Gore i Pivara “Trebjesa”.

Poseban akcenat jednomjesečne kampanje bio je na preventivnom djelovanju na upravljanje vozilom pod uticajem alkohola. Građani Glavnog grada danas su imali priliku da kroz interesantan koncept iskuse kako alkohol smanjuje preciznost pokreta i kontrolu motoričkih sposobnosti, koje su veoma važne za vožnju. Svoju preciznost i sposobnost prvo su morali da pokažu u različitim igrama kao što su šutiranje na gol, žongliranje teniskih loptica, pikado, hodanje po označenoj liniji i druge, a potom da sve te postupke ponove uz nošenje takozvanih “pijanih naočara”. “Pijane” naočare, koje se u svijetu koriste i kao obavezni dio obuke za vozače, izazivaju mutan i nejasan pogled i samim tim smanjuju ili onemogućuju preciznost pokreta koje osoba obavlja.

U sklopu kampanje, građanima su podijeljene i brošure o odgovornom konzumiranju alkohola. Takođe, emitovan je i edukativni TV spot, koji je Uprava policije izradila u saradnji sa Pivarom “Trebjesa” i Fakultetom vizuelnih umjetnosti .