17.06.2013.

D.S.T. obilježili 20 godina postojanja na muzičkoj sceni

Koncerti i novi album D.S.T.-a

Premijernim predstavljanjem singla “20 godina” crnogorska grupa D.S.T. (Društvo skrivenih talenata) obilježila je dvije decenije postojanja, a povodom ovog značajnog jubileja svojim najvjernijim obožavaocima grupa će prirediti dva koncerta u junu. Prvi koncert biće održan na nikšićkom Bedemu 22. juna, a drugi u Podgorici 24. juna.

Bend D.S.T. je osnovan 1992. godine, a u muzičkom izrazu dominira alternativni pank rok, sa primjesama metala i hard kora. D.S.T. je tokom dvije decenije postojanja održao više stotina solističkih koncerata u Crnoj Gori i regionu, a učestvovali su i na nekim od najpoznatijih muzičkih festivala kao što su EXIT, EX Yu Rocks, Beer Fest, Lake Fest. Iza sebe imaju četiri albuma:
Prizemlje (1994.), Ubijanje idola (1997.), U taj sudnji čas (2002.) i Gubitak kontrole (2005.).

Članovi grupe su Boris Lješković (vokal), Veljko Vučurović (gitara), Dragan Lučić (bas) i Srđa Simunović (bubanj).

Tim povodom, članovi grupe D.S.T. danas su realizovali druženje sa prijateljima i predstavnicima medija, na kojem su se osvrnuli na prethodnih 20 godina na muzičkoj sceni Crne Gore, ali i podijelili novine koje očekuje sve ljubitelje ovog prepoznatljivog zvuka.

Nakon snimanja prvog albuma DST se sredinom devedesetih kao prvi crnogorski sastav uspio otisnuti put regiona i redovnim nastupima u okruženju obezbijedio sebi učešće na najznačajnijim regionalnim festivalima. Tokom dvije decenije rada snimljena su četiri albuma, a bend se pojavio na brojnim kompilacijama iz Hrvatske i Srbije. Iza sebe bend ima i više video radova.

Srđa Simunović kazao je da je u novi singl koji je sniman u nikšićkom studiju “Ultrazvuk” utkan cijeli dosadašnji rad grupe. “U maju smo počeli da snimamo peti album, koji će biti objavljen u septembru. Na novom albumu će biti deset pjesama i već pomenuti singl “20 godina”. Zvuk i teme su nastavak priče sa prethodnih albuma, ali su pjesme dodatno instrumentalno obogaćene, uz jaču produkciju”.

Muzički izraz D.S.T. i na novom albumu, koji objavljuju nakon osam godina, ostao je dosledan, kazali su članovi benda. “D.S.T. kroz svoje pjesme govori ono što živimo. Oštro, direktno i iz srca. Publika nas takve voli i novi CD je upravo zahvalnost svima njima koji nas slušaju i podržavaju već 20 godina”.

Pored koncerata, na kojim će se kao gosti pojaviti dugogodišnji prijatelji benda, kragujevačka grupa KBO, D.S.T. će 20 godina muzičkog stvaralaštva obilježiti i drugim zanimljivim sadržajima kao što su izložba likovnih radova, tribina sa gostima iz Crne Gore i inostranstva, te promo žurkama.

Generalni sponzor planiranih koncerata D.S.T.-a biće Pivara “Trebjesa”, čime su iz ove kompanije još jednom stali uz grupe koje stvaraju i sviraju dobru muziku. “Nikšić je naširoko poznat kao grad dobrog piva i dobre muzike. Želeći da očuvamo tu tradiciju, razvili smo muzicku platformu Niksicko Rocks, u sklopu koje podržavamo organizaciju različitih muzičkih događaja. Znati da možemo da budemo dio jedne ovako lijepe priče, koja ima tradiciju dugu dvije decenije, za nas je bio dovoljno jak razlog da podržimo DST u obilježavanju njihovog jubileja”, kazala je menadžer korporativnih komunikacija u Pivari “Trebjesa” Natalija Milić.

Pored Pivare, projekat su podržali i Ministarstvo kulture, Montecco i JU Stari grad Anderba.