20.04.2013.

Organizovana akcija pošumljavanja park šume Trebjesa

Šesto sadnica za zeleniju Trebjesu

Društvo mladih ekologa Nikšić u saradnji sa partnerima NVO “Ljubitelji Trebjese”, Sekretarijatom za uređenje prostora i zašitu životne sredine Opštine Nikšić i Ministarstvom održivog razvoja i turizma realizovalo je danas akciju pošumljavanja park šume Trebjesa. Oko 60 volontera se uključilo u akciju sađenja 600 sadnica bora, s ciljem da se park šuma Trebjesa učini ljepšim izletištem za Nikšićane.

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović na otvaranju akcije je rekla da joj je čast i zadovoljstvo  da bude u okruženju Trebjese i učestvuje u događaju. Posebno se zahvalila DMEN-u kao jednoj od najstarijih ekoloških organizacija u Crnoj Gori  i rekla da je DMEN pokretač ekološkog aktivizma. Istakla je da će povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje Crna Gora dati doprinos organizovanjem niza akcija i najavila je akciju čišćenja Ćemovskog polja koju Ministarstvo organizuje. Govorila je o raznolikosti biodiverziteta u Crnoj Gori  i namjeri da se do kraja godine proglase prva dva regionalna parka – Piva i Komovi što će između ostalog dovesti do ekonomske valorizacije.

Predsjednik Društva mladih ekologa Miodrag Karadžić kazao je da je akcija realizovana uz značajnu podršku stručnog tima Opštine Nikšić, kako ne bi došlo do narušavanja prirodnog ambijenta u park šumi Trebjesa, koju karakteriše više od 200 zeljastih i 40 drvenastih biljnih vrsta. “U Trebjesi rastu i neke endemične vrste, koje su zaštićene  CITES Konvencijom jer su veoma rijetke“, saopštio je Karadžić.

On je podsjetio da je Trebjesa Odlukom Skupštine opštine Nikšić stavljena pod zaštitu kao poseban prirodni predio. “U skladu sa navedenim karakteristikama, danas smo u park šumi Trebjesa zasadili 600 sadnica bijelog i crnog bora, koje je obezbijedio rasadnik vir Montenomax. Ova akcija je početna u nizu planiranih aktivnosti, a sljedeće se odnose na pravljenje i postavjanje klupa, kućica za ptice i tabli sa obavještenjima”, naveo je Karadžić.

Menadžer za zaštitu životne sredine i zaštitu na radu u Pivari “Trebjesa” Predrag Radulović rekao je da godinama unazad Pivara podržava i pokreće različite ekološke akcije, s ciljem stvaranja zdravije okoline. “U pripremi je i treći konkurs za nevladine organizacije sa najboljim ekološkim projektima, te i na taj način pokušavamo da doprinesemo rješavanju ekoloških izazova”, saopštio je Radulović.