26.12.2018.

„PAMETNE“ KANTE ZA ZBRINJAVANJE OTPADA

Projekat „WiFi – otpad i budućnost“ nevladine organizacije Ekološki pokret „Ozon“ pobijedio je na godišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“. Cilj projekta je upoznavanje javnosti sa konceptom pametnog upravljanja otpadom i mogućnostima njegove primjene kroz cirkularnu ekonomiju, kvalitetnija međusektorska saradnja, kao i veća medijska zastupljenost tema iz ove oblasti.

Nevladine organizacije su i ove godine identifikovale prostore za ekološku akciju, kroz 12 projekata koji su pristigli na sedmi godišnji konkurs. Projekte su poslale NVO iz Podgorice, Nikšića, Cetinja i Ulcinja.

U okviru nagrađenog projekta po prvi put će u Crnoj Gori moći da se vidi pametna kanta za sakupljanje otpada, koja će biti prezentovana na događajima u sedam gradova – Nikšiću, Podgorici, Cetinju, Budvi, Herceg Novom, Plužinama i Beranama. Pametne kante rade na solarnu energiju i „sabijaju“ smeće, pa u njih stane i do osam puta više otpada u odnosu na običnu posudu iste zapremine. Kanta ima GPS koji reaguje svaki put kada se sakupi i presuje otpad, a kada se popuni kapacitet, SMS porukom javlja centrali da je vrijeme za pražnjenje.

O Konkursu :

Pivara “Trebjesa” pokrenula je 2011. godine konkurs za izbor najboljeg ekološkog projekta NVO. Do sada su realizovani projekti „Ja volim moj Nikšić, a ti?” (Ekološki pokret Ozon), „Za ljepši Nikšić“ (Društvo mladih ekologa), „Reciklaža nije blamaža“ (Alfa centar), „Eko park Blace -Čistije, ljepše, korisnije“ (Društvo mladih ekologa), „VeloNik“ (Biciklo.me) i „Umjetnost reciklaže“ (TNT). Svi projekti realizovani su u Nikšiću.