05.12.2017.

„Umjetnost reciklaže“ pobjednički projekat na konkursu za NVO

Pobjednički projekat 6. godišnjeg konkursa Pivare „Trebjesa“ je „Umjetnost reciklaže“, koji je osmislila nevladina organizacija TNT iz Podgorice. Projektne aktivnosti biće realizovane u Nikšiću, u prvoj polovini naredne godine, a za realizaciju će Pivara „Trebjesa“ izdvojiti 10.000 eura.

U okviru projekta planirane su aktivnosti koje doprinose infomisanju i podizanju svijesti građana o reciklaži, ali i konkretne akcije koje će ih motivisati da se aktivno uključe u zaštitu i unapređenje životne sredine.

Posebna odlika projekta je upotreba novih tehnologija u očuvanju životne sredine. Divlje deponije i crne ekološke tačke biće snimljene i pretvorene u snimke koji se mogu gledati kao VR (virtuelna realnost). Planirana je i izgradnja „reciklažnog kutka“ koji će biti rezultat umjetničke obrade reciklažnog materijala i dostupan svim građanima.

Otpad će biti prikazan kao resurs kroz nastup najpoznatijeg eko-frendli benda, belgijskog tria Trashbeatz, koji sviraju na instrumentima napravljenim od otpada, kao i kroz izložbu skulptura Mladena Karišika, nastalih skupljanjem drveća iz korita rijeka i njegovim kombinovanjem u fantastične oblike, nazvane „drvostvori“.

Pivara “Trebjesa” pokrenula je 2011. godine konkurs za izbor najboljeg ekološkog projekta NVO. Do sada su realizovani projekti „Ja volim moj Nikšić, a ti?” (Ekološki pokret Ozon), „Za ljepši Nikšić“ (Društvo mladih ekologa), „Reciklaža nije blamaža“ (Alfa centar), „Eko park Blace -Čistije, ljepše, korisnije“ (Društvo mladih ekologa) i „VeloNik“ (Biciklo.me).

Na poslednji konkurs pristiglo je 14 predloga ekoloških projekata, a ukupno tokom svih šest godina realizacije 82 projekta. Veliko interesovanje NVO sektora za ovaj konkurs potvrda je njegovog kvaliteta i transparentnosti.

Zajedno sa ovogodišnjim konkursom, kompanija je samo na ovaj način u ekologiju uložila 60.000 eura.