09.03.2020.

Intervju Sanje Ćalasan, izvršne direktorice Pivare “Trebjesa” za Glasnik Privredne komore

1. Da li ste zadovoljni poslovnim i proizvodnim rezultatima Pivare “Trebjesa” u 2019. imajući u vidu činjenicu da je globalno tržište piva posljednjih godina bilo u padu? Budite ljubazni pa saopštite brojke o finansijskim poslovnim pokazateljima kompanije, kao i o broju zaposlenih i prosječnoj zaradi.

Mogu reći da smo mi u “Trebjesi” generalno zadovoljni poslovnim i proizvodnim rezultatima, ali ćemo zvanične podatke imati do kraja prvog kvartala 2020. godine. Godinu za nama obilježilo je niz inovacija, kvalitetnih projekata i inicijativa. Napredovali smo na dosta polja, ulažući u naše ljude i procese. U “Trebjesi” u ovom periodu godine radi 230 zaposlenih i taj broj raste tokom sezone. Prosječna neto plata je značajno iznad prosječne neto zarade u Crnoj Gori

2. Prošle godine ste proširili asortiman novim Ejl pivom Nikšićko IPA. Ipak, nastavljate tradiciju proizvodnje brendova po kojima ste prepoznatljivi, što je očito, dobra formula za uspjeh. Vaš komentar.

Po prvi put u istoriji Pivare “Trebjesa” koja je prepoznata po lager pivima, proizveli smo jedno potpuno drugačije pivo, koje pripada porodici ejl piva. Ova piva zahtijevaju drugačiji način proizvodnje i sastojke – prave se sa drugačijim kvascem, kvascem gornjeg vrenja i mnogo više hmelja, što im daje karakterističnu aromu, ali i drugačiju boju u odnosu na lager piva.

Ovo je bio zasigurno najveći iskorak u širenju našeg portfolija. Cijeli tim pivarskih stručnjaka je oko godinu i po radio na razvoju proizvoda, a zatim i kreativnog koncepta. Ali kad napravite proizvod koji, kao Nikšićko IPA, vrlo brzo osvoji ljubitelje ejl piva, onda znate da su svaki trud i uloženo vrijeme – vrijedjeli.

Baš kao što ste i rekli u pitanju – čuvamo tradiciju, to je ono što nas odvaja od drugih, ali ne smijemo da zaboravimo ni dešavanja u pivarskoj industriji i promjene kod ljubitelja piva, nove generacije koje dolaze i traže nešto drugačije. Ponosna sam što je Pivara “Trebjesa” danas izbor svih generacija u jednom domu i odgovara na njihove različite potrebe, što samo govori da imamo viziju za budućnost kompanije i naših brendova i da ostajemo njihov prvi izbor.

3. Pivara od 2012. godine posluje u okviru američko-kanadske kompanije Molson Coors. Podsjetimo da je to peti vlasnik “Trebjese”. Radite po standardima i poslovnoj kulturi ove respektabilne svjetske kompanije. Da li ste, shodno tome, već “uhodali” proizvodne i druge radne procese i koliko vam to pomaže u poslovanju?

Pivara “Trebjesa” od 1997. godine u kontinuitetu pripada nekoj od velikih svjetskih pivarskih porodica.  Od 2012. godine dio smo američko-kanadske grupacije Molson Coors, koja je jedna od najvećih svjetskih pivarskih kompanija, sa tradicijom koja datira još od 1774. godine.

Pripadnost velikim pivarskim grupacijama omogućila nam je da se proizvodni i radni procesi u našoj fabrici ni po čemu ne razlikuju od drugih pivara u okviru Molson Coorsa. Standardi kvaliteta, sirovine za proizvodnju i procedure rada primjenjuju se na isti način u svakoj pivari koja je dio ove grupacije. To je jedna od najvećih koristi pripadnosti velikim pivarskim kompanijama, naravno uz dostupnost brojnih svjetskih inovacija iz domena proizvodnje, savremenih trendova pakovanja, nastupa na tržištu, brige o zaposlenima i životnoj sredini.

“Trebjesa” ide u korak sa ciljevima Molson Coorsa koji se postavljaju globalno. Jedan od  njih je i nastojanje da pivara konstantno ostvaruje pozitivan uticaj na poslovanje, zajednicu i okolinu, ostavljajući svojevrsni pečat (tzv. beer print). Svoj pozitivan uticaj u Crnoj Gori ostvarujemo ne samo kroz dobro poslovanje, već i kroz održivu proizvodnju piva, promociju odgovorne konzumacije i doprinos zajednici.

4. Molson Coors ima više od 90 brendova. Kako je, među njima, pozicionirano Nikšićko pivo? Pivara je distributer brojnih svjetskih brendova, pomenite neke od njih.

Nikšićko Pivo je naše najprodavanije pivo i pivo broj jedan na crnogorskom tržištu. To je i jedno od najodlikovanijih regionalnih piva, zahvaljujući neupitnom kvalitetu koji je već 124 godine prva asocijacija kod ljubitelja piva kada pomenete Nikšićko Pivo. Veoma je prepoznato i na regionalnim tržištima, posebno tržištu Srbije, gdje bilježimo konstantan rast prodaje.

Uz plasman na druga tržišta, naša Pivara na crnogorskom tržištu distribuira neka od najpoznatijih regionalnih i evropskih piva. Među njima su Jelen pivo iz Srbije, češki Staropramen, zatim belgijska piva Hoegaarden, Leffe, Stella Artois, njemački Beck’s, holandsku Bavariu, meksičku Coronu i dr.

Kroz sve ovo, doprinosimo mogućnosti izbora i dobroj ponudi na crnogorskom pivarskom tržištu, kako bi svi naši potrošači mogli da probaju neka od najboljih svjetskih piva i baš u svojoj zemlji mogli da uživaju u njihovoj konzumaciji.

5. Gdje prodajete Nikšićko pivo? Da li je prošle godine povećan plasman piva na domaćem, odnosno inostranim tržištima?

Pored domaćeg tržišta na kojem smo lideri, oko 30 odsto godišnje prodaje ostvarujemo na izvoznim tržištima. Nikšićko Pivo bilježi rast prodaje na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Osim zemalja regiona, naše pivo zastupljeno je i u Njemačkoj, Švedskoj, Francuskoj, Poljskoj, kao i Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

6. Kakvi su planovi Pivare Trebjesa za 2020. godinu? Da li je i dalje fokus prevashodno na inovacijama i kvalitetu proizvoda? Hoćete li proširiti asortiman proizvoda?

Pivska industrija je danas konkurentnija nego ikad ranije, tako da mi u kontinuitetu radimo na tome da oduševimo naše potrošače, prvenstveno tako što ćemo ispuniti i nerijetko nadmašiti njihova očekivanja.

Inovacije već godinama obilježavaju naše poslovanje, tako da ćemo i u ovoj godini nastaviti da inoviramo, razvijamo brendove i širimo naš pivski pečat. Gradićemo i dalje kvalitetne odnose sa kupcima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima. Potrudićemo se da i u 2020. godini budemo prvi izbor za potrošače i kupce kad je u pitanju kvalitet piva koje proizvodimo.

Naravno, i ove godine Pivara “Trebjesa” biće odgovorna prema zajednici, pa ćemo pored naših društveno odgovornih projekata, kao i prethodnih godina podržati veliki broj različitih sportskih, kulturnih i muzičkih događaja širom zemlje.

7. Kompanija je od privatizacije 1997. godine pa do sada, kroz kapitalne investicije, uložila preko 80 miliona eura u unapređenje poslovanja. Da li planirate nastavak ulaganja i ako je odgovor “da” – u koje sektore?

Iz godine u godinu, “Trebjesa” opredjeljuje značajna sredstva za investicije, primarno s ciljem modernizacije proizvodnih pogona, optimizacije i povećanja efikasnosti poslovanja, kao i u sve  one procese koji su u skladu sa globalnim ciljevima kompanije Molson Coors. To su racionalizacija potrošnje vode, ugljen dioksida i struje, smanjenje količine otpada koji završava na deponijama i povećanje reciklaže i sve su to ulaganja koja planiramo u 2020. ali i svim narednim godinama.

Sve fabrike Molson Coors grupacije obavezale su se da do 2025. unaprijede svoje procese tako da ne proizvode otpad koji bi završio na deponiji. Ponosna sam što mogu reći da je, zahvaljujući brojnim realizovanim investicijama, Pivara „Trebjesa“ u ovom trenutku na dobrom putu da ovaj cilj ostvari.

U prethodnom periodu zaista smo značajno unaprijedili sve segmente svog poslovanja, ali bih kao jedan od najvažnijih investicionih projekata izdvojila izgradnju pogona za tretman otpadnih voda u krugu fabrike, čime smo najbolje pokazali našu posvećenost očuvanju sredine u kojoj živimo i radimo.

8. Pivara ove godine obilježava 124 godina poslovanja. Društeno je odgovorna kompanija koja kontinuirano učestvuje u realizaciji brojnih kulturnih, ekoloških, zdravstvenih, socijalnih sportskih i drugih projekata. Saopštite više detalja o ovoj temi.

Vjerujemo da su istinski uspješne kompanije samo one koje svoje pozitivno poslovanje i dobre rezultate podijele i sa zajednicom u kojoj posluju. Naša društvena odgovornost prvenstveno se ogleda u u odnosu ka zaposlenima i njihovim porodicama, a zatim i ka zajednici, i to u oblastima bezbjednosti u saobraćaju, zaštite životne sredine i podrške kroz donacije.

Dvije najvažnije kampanje koje realizujemo su „Kad pijem ne vozim“, koja za cilj ima promociju odgovornog konzumiranja alkohola i ekološka inicijativa „Rock and Recycle“, koja poziva na odgovoran odnos prema prirodi kroz sakupljanje, pravilno odlaganje i reciklažu otpada na najvećim muzičkim festivalima u zemlji, koji generišu velike količine otpada. Kad je ekologija u pitanju, istakla bih i naš konkurs za ekološke NVO, kroz koji smo do sada uložili 70 hiljada eura za prioritetne ekološke probleme, u saradnji sa izabranim NVO.

U 2019. godini nastavili smo podršku zdravstvu, donacijama za domove zdravlja. U saradnji sa Crvenim krstom Nikšić pomažemo rad klubova dobrovoljnih davalaca krvi, kao i one najugroženije u našoj zajednici.  Svjesni da je ulaganje u znanje najvažnija investicija u društvo, koja se višestruko vrati, Pivara poslednjih 12 godina novčano nagrađuje najbolje studente specijalističkih studija smjera Zaštita životna sredina, sa Metalurško-tehnološkog fakulteta.

9. Trebjesa, veliku pažnju i novac poklanja bezbjednosti i zdravlju zaposlenih. Usvojili ste i novu politiku zaštite životne sredine, bezbjednosti i zdravlja na radu. Šta time želite postići?

Kao dio velike svjetske pivarske porodice, ogromnu pažnju, energiju, resurse i novac poklanjamo bezbjednosti i zdravlju zaposlenih. U tu svrhu, imamo i slogan koji nas podsjeća na poštovanje svih procedura iz oblasti zaštite i zdravlja na radu, a to je: Bezbjednost na prvom mjestu. Propisi o zaštiti na radu grupe Molson Coors često su stroži od onih koji su zakonski obavezni u Crnoj Gori, jer kao internacionalna kompanija imamo obavezu da primjenjujemo i najzahtjevnije svjetske i evropske norme.

Novom politikom zaštite životne sredine, bezbjednosti i zdravlja na radu, koju primjenjujemo od oktobra 2017. godine, utvrđena su tri glavna cilja – preventivnim djelovanjem svođenje broja povreda na nulu, podizanje svijesti o bezbjednosti, kao i smanjenje uticaja na okolinu i sprečavanje zagađenja i umanjenje količine otpada koji odlažemo na deponiju.

U skladu sa zakonskom regulativom iz ove oblasti, u kompaniji se sprovode periodični pregledi i ispitivanja mašina, opreme, prostorija, a takođe i radnici prolaze redovne zdravstvene preglede. Osim brige o zaposlenima, nastojimo da nizom aktivnosti održimo na najvišem nivou bezbjednost spoljnih izvođača i posjetilaca.  Takođe, aktivni smo član Udruženja zaštite na radu Crne Gore, u kojem nastojimo da prenošenjem našeg iskustva pomognemo u podizanju svijesti o važnosti oblasti zdravlja i zaštite na radu.