17.07.2013.

Rock & Recycle na Lake Festu

Akcija za čistiji festivalski prostor

Pivara „Trebjesa“ i Ekološki pokret „Ozon“ realizovaće tokom Lake Fest-a kampanju ,,Rock and Recycle“ čiji je cilj da se posjetioci manifestacije edukuju o održivom upravljanju otpadom, te da se prazna ambalaža odlaže na posebna mjesta i time festivalski prostor ostane što čistiji.

Aktivisti Ekološkog pokreta „Ozon“ realizovaće u kampu informativno-praktične aktivnosti, kako bi animirali posjetioce da daju svoj doprinos zaštiti okoline, dok će za vrijeme centralnih događaja na glavnom prostoru Lake Fest-a, u periodu od 20 do 23h, biti postavljena dva promo pulta na kojim će posjetioci moći da 20 praznih čaša zamijene za majicu sa logotipom kampanje.

Promo pultovi će biti lako uočljivi, a pored njih će biti i kante za selektivno odlaganje otpada. Takođe, duž cijelog prostora tokom festivalskih dana biće postavljena i improvizovana mjesta za privremeno odlaganje otpada, koja će u ranim jutarnjim časovima biti čišćena.

Sva dešavanja koja se organizuju na otvorenom prostoru prati i problem nekontrolisanog odglaganja otpada, čime se može pokvariti konačan utisak koji će posjetioci prenositi dalje. Ove godine idemo korak dalje, pa smo napravili plan upravljanja otpadom na Lake Fest-u, koji osim zaštite prirode ima za cilj i da pokaže da je otpad sirovina od koje lokalna zajednica i društvo mogu imati koristi“, saopšteno je iz Pivare i „Ozona“, koji su organizatori akcije „Rock and Recycle“.

U sklopu ove akcije drugog dana festivala u kampu će biti organizovano i takmičenje ,,Neboder“, na kojem će zainteresovani praviti kulu od plastičnih čaša sa ciljem da se u ograničenom vremenu i prostoru postigne što bolji rezultat, koji bi svake sledeće godine bio na testu.

Centar za reciklažu iz Nikšića preuzimaće metalni otpad (aluminijumske limenke), a novac dobijen na taj način biće upotrijebljen za kupovinu sadnica topole. Ove sadnice, po kojim je prostor oko Krupca prepoznatljiv, biće zasađene tokom ,,After Party Action“, koja će biti organizovana nakon festivala. Na After Party akciji posjetioci će moći da vide i eksponate napravljenih od reciklirane plastične ambalaže. Finalna akcija čišćenja će biti realizovana u saradnji sa Javnim preduzećem Komunalno Nikšić i Radnom jedinicom Zelenilo, čime će se zaokružiti cijeli projekat „Rock and Recycle“.

Sva prikupljena plastična ambalaža biće predata Fakultetu likovnih umjestnosti u Cetinju, kao sirovina za izradu umjetničkih eksponata. Na ovaj način pružiće se i podrška regionalnom projektu ,,Umjetnost, plastika i reciklaža“ koji u Crnoj Gori realizuje Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma.